Milyen tünetek utalhatnak az autoimmun betegségre?

1230
HOZZÁSZÓLÁS:

autoimunAz autoimmun betegségek során a szervezet a saját sejtjei ellen indít immunválaszt, támadást, mivel valami miatt nem képes felismerni azt, hogy azok nem idegen, hanem saját sejtek.

Cikk hirdetés 8.

Rengeteg komoly betegség hátterében áll autoimmun betegség. Ezek közé tartozik a sclerosis multiplex, a lupus, az I.-es típusú cukorbetegség vagy például  a rheumatoid arthritis is.

Árulkodó jelek, amik a betegségre utalhatnak

Habár az egész szervezet érintett lehet mégis  van néhány kiemelt hely a testben, ahol jellemzően megjelenik az autoimmun betegség. Ezek közé tartozik a vese, és a bőr kapillárisai, a mellhártya, az ízületi szerkezetek vagy a pericardium.

Éppen ezek miatt jellemző velejárója az autoimmun betegségeknek, hogy egyszerre több helyen is jelentkeznek elváltozások a szervezetben egymástól függetlenül.

Így a változó aktivitású kisízületi problémák utalhatnak a betegségre, melyek általában lázzal, fogyással és fáradékonysággal is együtt járnak.

A rheumatoid arthritisben a kisebb ízületek mellett láthatóak és tapinthatóak fájdalmas csomók is.

Jellemző tünet, hogy míg a bőrön különféle kiütések jelennek meg, addig a száj nyálkahártyáján fekélyek éktelenkednek. Továbbá gyakran alakul ki a bőrfelszínen egyszerre több féle probléma, bőrkiütés is.

De előfordulhatnak különféle szemproblémák, esetleg kötőhártya-gyulladás is.

Szisztémás lupusra utalhatnak a különféle hasi panaszok, a máj és a lép megnagyobbodása, valamint a savós hártyák gyulladása.

Érdemes figyelmet fordítani a különböző nyálkahártyák, így a száj szárazságára is, ahol a száraz ételek lenyelése közben jelentkezhet fájdalom és nehézség.

A szemben égető fájdalom és idegentest érzés jelentkezhet, mivel a könnymirigyek nem képesek elegendő váladékot termelni a fennálló gyulladás miatt.

A Sjögren-szindróma miatt légúti problémák is jelentkezhetnek, mivel a kiszáradt nyálkahártyák sebezhetőbbek a különféle fertőzésekkel szemben.

További intő jelei lehetnek a betegségnek a gyomor-és bélpanaszok, orrvérzés, fülgyulladás, rekedtség, a bőr elvékonyodása az ízületek körül, amik mindegyike a sclerodermiára figyelmeztethet. Mindemellett nyelési zavarok is jelentkezhetnek még a betegnél.

Ha ezeket a tüneteket észleli együttesen és vissza-visszatérően, akkor keressen fel egy szakorvost, hogy pontos diagnózist tudjon felállítani, és kezelni tudja az esetleges autoimmun betegséget.

1230
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]