Mi az az orális tolerancia?

1174
HOZZÁSZÓLÁS:

A születés után az emberi szervezet számára elvileg minden kémiai anyag idegennek oralis-toleranciaminősül, amivel a méhen belül nem „ismerkedett meg”. A gyomor- és bélimmunrendszer azonban működése során megismerteti a belső immunsejteket a kívülről érkező, számára még ismeretlen kémiai vegyületekkel. Ezt nevezik orális toleranciának.

Miét van az orális toleranciára szükségünk?

Cikk hirdetés 8.

Ez a mechanizmus azért létfontosságú az egészséges működés szempontjából, mert hiányában a legtöbb értékes tápanyagra is allergiás reakció indulna el, így végső soron lehetetlenné válna a szervezet tápanyagellátása.

Az orális tolerancia jelenségének köszönhető, hogy a szervezet allergiás reakciók beindítása nélkül elfogadja a bejutó élelmiszerek alkotóelemeit, lehetővé téve így azok lebontását és hasznosulását.

Amennyiben megszűnik vagy zavart szenved ez a mechanizmus, súlyos ételallergiás kórképek jelennek meg. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) kialakulásának hátterében is feltehetően az orális tolerancia elveszítése áll. Ez utóbbi esetekben – a vizsgálatok szerint – a szervezet saját bélflórájával szemben lép fel ellenséges módon.

Az orális tolerancia az egészséges gyomor- és bélrendszeri működés alapköve. A kutatások rámutattak arra, hogy e mechanizmust az anyatejes táplálás és a bélflóra működése befolyásolja a legnagyobb mértékben.

Tehát mind az élet első hónapjainak történései, mind pedig a későbbi életévek során szervezetbe kerülő kémiai anyagok (pl. táplálékok, gyógyszerek) jelentős mértékben meghatározzák az emésztőrendszer válaszát a bejutó anyagokkal szemben.

1174
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]